Ako sa populácia stravuje dnes vs. ako to bolo v minulosti?
Nie nadarmo sa hovorí, že hlad je najlepší kuchár. Svoje o tom vedeli aj naši predkovia, ktorí sa snažili uživiť ako najlepšie vedeli z toho, čo im ponúkala príroda alebo čo si sami vypestovali. V súčasnosti máme všetkého dostatok a nevieme si to ani porovnať ako sa populácia stravovala v minulosti s tým ako sa stravuje dnes.
Ako sa populácia stravovala v minulosti?
V minulosti žilo až 90% ľudí v dedinách a iba 10% v mestách. V dedinách žili najmä roľníci a v mestách remeselníci a obchodníci. Stravovanie týchto ľudí pozostávalo hlavne z chleba pečeného v murovaných peciach, obilninových kaší, strukovín a koreňovej zeleniny. Mäso sa konzumovalo len raz za týždeň a to zvyčajne v nedeľu. Jedlo konzumovali 2-krát až 3-krát do dňa.
Neskôr v 18. storočí k nám z Ameriky priviezli novú plodinu, zemiaky, ktorá výrazne ovplyvnila stravovanie. Zemiaky sa pripravovali na rôzne spôsoby spolu s kyslou kapustou a mliečnymi výrobkami. Všetko sa to pokazilo s príchodom polotovarov. Ženy chodili do práce a tak najrýchlejšia príprava jedla bola z polotovarov. Tie sa objavili aj v školských jedálňach.
Ako sa populácia stravuje dnes?
Strava sa postupne menila a s príchodom nových potravín sme mali oveľa väčšiu možnosť výberu. V supermarketoch dnes už zoženieme akékoľvek potraviny, ktoré sú pôvodom z iných krajín. Stravujeme sa v pizzeriách, bistrách, fast foodoch a rôznych reštauráciách, ktoré nám ponúkajú jedlá ako napr. pizza, kebab, hamburger, hranolky, cestoviny či dokonca sushi.
Dnes si už môžeme vybrať ako sa budeme stravovať a nie každý má rovnaké stravovacie návyky. Z niektorých ľudí sa stali vegetariáni, z iných vegáni a objavili sa aj rôzne diéty. Na základe týchto požiadaviek prispôsobili svoje ponuky aj mnohé prevádzky.